headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto

Zaalhockey

Hier vind je informatie over de Zaalhockey competitie
De informatie is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. Reglementen van de KNHB zijn van toepassing tijdens deze competitie, en wegen uiteraard zwaarder dan onderstaande tekst. Waar mogelijk wordt verwezen naar informatie buiten de AMHC-FIT site. Algemene informatie over seizoen 2021-2022 kun je vinden in deze presentatie.

Startevenement Zaalhockey 28 november
Op zondag 28 november luiden we het zaalseizoen in met het startevenement zaalhockey van AMHC FIT. Meer informatie hierover vind je in dit nieuwsartikel. Het schema voor het startevenement vind je hieronder:Trainingsroosters
Wil je weten waar je training hebt, of moet jezelf training geven? Dan kun je dat terugvinden via onderstaande downloadbare PDF:
LET OP: Controleer deze roosters regelmatig op eventuele wijzigingen!

Als je een lage opkomst verwacht, geef dit dan snel (tenminste een dag van te voren) door aan [email protected] zodat we ons best kunnen doen om een oplossing te vinden.


Algemeen
Omdat AMHC FIT de zaalhockey competitie als een waardevolle bijdrage ziet aan de jeugdhockey opleiding, doen alle junioren, vanaf 8-tallen, mee aan deze competitie. En niet alleen de jeugdteams doen mee, ook de seniorenteams nemen deel aan deze competitie. En logisch. Het is snel, dynamisch en leuk om te doen. En zeker om naar te kijken!

Tijdens de winterstop wordt de Zaalhockeycompetitie gehouden. Zaalhockey is een ander spel dan Veldhockey. Dit betekent dat de trainingen voor Veldhockey worden vervangen door trainingen voor Zaalhockey. Deze trainingen worden gehouden in diverse sport- en gymzalen.

Teammanagement
Je neemt materialen in ontvangst en levert die na het seizoen weer in. Zorg ervoor dat het team op de hoogte is van speel- en trainingsrooster. Voor de wedstrijden wordt elk team verplicht zelf 1 scheidsrechter mee te nemen. Dit moet je als team zelf organiseren. Elk team heeft minimaal 1x in de competitie zaaldienst, hiervoor zijn 2 ouders nodig die dit op zich nemen. Tijdens de wedstrijden moet met minimaal 8 en maximaal 12 spelers gespeeld worden. Maak dus goede afspraken onderling over welke spelers er mee doen aan de wedstrijd.

Speeldagen
In totaal zijn er ca. 5 speeldagen (afhankelijk van de poule waarin je speelt), waarop elk team 2 wedstrijden speelt. De wedstrijden worden gespeeld in verschillende locaties in sporthallen in Noord-Holland. Wedstrijden zijn terug te vinden op de website en FIT App en in de standenmotor van de KNHB. Check hier ook de laatste wijzigingen!
  • ABC & E -categorie speelt in beginsel op zaterdag
  • D-categorie speelt in beginsel op zondag (i.v.m. open dagen van scholen op zaterdagen)
Trainingen en trainingslocaties
Tijdens de zaalcompetitie komen de trainingen voor Veldhockey te vervallen, en worden vervangen door trainingen voor Zaalhockey, verspreid over verschillende locaties. Zaalhockey training heeft in deze periode dus voorrang op de Veldhockeytrainingen. De verschillende locaties zijn te zien op de onderstaande Google Maps.Training en Wedstrijdschema
Maak gebruik van het wedstrijd en trainingsschema, en zorg ervoor dat iedereen binnen je team op de hoogte is. Mocht het voorkomen dat een trainingsmoment niet uitkomt, meld dit dat zo snel mogelijk aan de Zaalcommissie, zodat een ander team gebruik kan maken van dat trainingsmoment. Je kunt natuurlijk ook onderling ruilen.

Spelregels
Tijdens de Zaalcompetitie worden de spelregels gehanteerd zoals door de KNHB zijn voorgeschreven. Belangrijk om te weten dat er een aantal kenmerkende verschillen zijn ten opzichte van veldhockey.

Als je een wedstrijd in de ABCD categorie arbitreert moet je in het bezit zijn van een bondskaart. Voor wedstrijd in de E categorie is dat nog niet nodig. Vanuit KNHB is het nadrukkelijke verzoek om in de ABC categorie de arbitrage niet over te laten aan de spelers zelf, maar te laten uitvoeren door één van de ouders. Eventuele afwijkingen kunnen na afloop van de wedstrijd in het DWF ingevuld worden.

Zaalleiding
Alle aan de competitie deelnemende teams zullen één en soms meerdere keren zaalleiding hebben. Omdat de zaalcompetitie wedstrijden niet op de eigen accommodaties van de verenigingen plaats vinden en we dus te gast zijn bij de verschillen sporthallen, is deze functie van wezenlijk belang voor het goede verloop van de competitie. Even de belangrijkste punten op een rijtje
  • De zaalleiding bestaat uit minimaal 2 personen, beiden zijn boven de 18 jaar.
  • Zorg dat je als zaalleiding een half uur voor aanvang van de eerste wedstrijd aanwezig bent.
  • Als zaalleider heb je de verantwoordelijkheid voor de speellocatie, het verloop van de wedstrijden en het laten invullen van het DWF.

De KNHB heeft alle regels omtrent de zaalleiding in een document staan. Druk deze af en neem deze mee op de dag dat jouw team zaalleiding heeft.

Daarnaast laat een duidelijk filmpje zien hoe de dag verloopt als je zaalleiding hebt:
Materiaal
Ook bij Zaalhockey gelden er een aantal verplichtingen en regels voor het speelmateriaal. Deze regels zijn van toepassing tijdens de trainingen en wedstrijden. Deze regels zijn er, om beschadigingen aan de zaalvloer te voorkomen.

Het spel wordt gespeeld met (gele) zaalhockeyballen. Tip is om deze te voorzien van onze clubnaam, zodat je ze niet kwijtraakt. Zaalhockeyballen zijn wat lichter, en zijn daardoor beter geschikt voor de dunne zaalhockey sticks.

Veldspelers
Het verplichte gebruik van scheenbeschermers en een bitje mag duidelijk zijn. 

Het gebruik van schone zaalschoenen met een witte zool is verplicht. Dit geldt niet alleen voor spelers, maar voor iedereen die de zaalvloer betreedt.

Als AMHC FIT stellen we zaalhockeyhandschoenen verplicht. Het zijn speciale handschoenen waar de duim extra beschermd is. Volgens het spelreglement is gebruik toegestaan. Je kan dus niet het veld afgestuurd worden als je er geen hebt tijdens de competitie. Los daarvan, is het gewoon veilig. Een bal op je duim of hand, kan zomaar gebeuren. Gewoon gebruiken dus.

Om het spel goed te spelen, is een zaalhockeystick aan te raden. Deze stick is lichter en dunner, en draagt daarmee bij aan de technische ontwikkeling. Goed om te weten is dat het gebruik van een zaalstick verplicht wordt gesteld door de verschillende zaalbeheerders. Veldhockeysticks kunnen de vloer namelijk beschadigen. 

Keeper
De keepers outfit mag absoluut niet zijn voorzien van scherpe en metalen gespen aan de riempjes op het materiaal. Deze moeten daarom worden vervangen door riempjes in een kunststof uitvoering. Daarnaast moeten de legguards worden voorzien van hoezen.

 

Grote Club Actie is gestart!

Ook dit jaar doet FIT weer mee met de Grote Clubactie. We roepen al onze leden op om mee te doen [...]

Beperkte parkeergelegenheid bij FIT

Door diverse werkzaamheden rondom het terrein van AMCH FIT zijn er nóg minder parkeerplaatsen [...]

Jeugdfonds Sport en Cultuur

Is het lastig om de contributie te betalen? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt!  Het [...]

FIT Agenda

Nog geen agenda punten.